Renovation of a house from the sixties 
The rigidity of the house previously has gradually faded into a new custom home 
that is in harmony with the lush transition that surrounds it.


Tra vigne e monti
Messner Architects


A house from the 1960s that overlooks vineyards and the historic center of the Appiano area in Trentino-Alto Adige, with mountain peaks on the horizon and surrounded by a large garden has acquired a new, more contemporary identity.

The four-pitch roof, the corner balcony, the white windows rigorously arranged in the facade, the sprayed plaster with detached cornices and the plinth made of porphyry ashlars define this type of house from the 1960s. When a young family decided to move into this house and brought their own vision and expectations.
Instead of an exact replica of a single layout on both floors, the new owners envisioned a ground floor with generous and inviting rooms intended for family life, and an upper floor that was to be the retreat area with bedrooms for each member. Daylight, comfortable rooms, storage space and direct access to the garden were the aspects that guided the direction of this renovation.
The demand for more daylight and brightness was met by installing two openings: one on the north façade and one on the south façade.

The goal of the project was to deliver a bespoke product that could meet the needs of a family and its daily life. The rigidity of the house previously has gradually faded into a new custom home that is in harmony with the lush transition that surrounds.

Text written and published by Platform  Magazine
Credits: Messner Architects 

︎To see the entire project, please request the PDF format via email.