To the artist Hannes Egger, the studio is a space where thinking
as well as creating happens, a place to take refuge in, as well as seek connection to the world.
Artist Studio 20/A Hannes Egger
Messner Architects


Located in Lana’s beautiful historic old town, we find the Egger family’s home.
To the West, the three-story house faces a small town-square that is charmingly beset on all sides by testimonials of history. In fact, it was in 1908 that Wassily Kandinsky himself, during a stay in Lana, paid tribute to this square in a painting, which also portrays this building.

Today, artist Hannes Egger, his wife Birgit and their daughter Maya call this house their home. The first and second floor of the house were reconstructed and made inhabitable about a decade ago, through a “house within the house”, an internal construction. Now, in a new project, the ground floor, originally used as workshop, was to be recovered and turned into a studio for our client. The Egger family home, located in the heart of Lana, at Am Gries 20/A, faces the small square rather humbly with a modest punched-window façade, a double-pitched roof, and an arched entry gate. Whereas the east façade, facing the garden, is a homey and cozy appearance with its wooden staircase and balcony.

To the artist Hannes Egger, the studio is a space where thinking as well as creating happens, a place to take refuge in, as well as seek connection to the world. And so, the rooms surrounding the module at the center, cater to a variety of needs. Whether it be presenting and exhibits, workshop, practice, study, or getting together and celebrating—the studio makes it all happen. From the outside, the house appears anciently unaltered, in fact, one might think it has surrendered graciously to the hands of time. Once stepping inside, however, one feels as having entered a parallel universe removed from the immediate context. There is but one point on the inside where our gaze meets the ancient wall, thus pulling the space, its artist and visitors, right back into the context of the house at Am Gries 20/A.

Credits: Messner Architects 

︎To see the entire project, please request the PDF format via email.